SYSTEM TECHNICA ART  ΠΑΤΗΤΗ ΤΣΙΜΕΝΤΟΚΟΝΙΑ

system technica art picture

art picture πατητή

Η πατητή τσιμεντοκονία είναι ένα υλικό με βαθιές ρίζες στο πέρασμα των αιώνων. Χρησιμοποιήθηκε ευρέως από τα αρχαία χρόνια στην κατασκευή πολλών χώρων και αντικειμένων σαν επενδυτικό υλικό. Βγαλμένο μέσα από την παράδοση, καθώς τεχνίτες με μεράκι χρησιμοποιούσαν την πατητή τσιμεντοκονία σε πλήθος εφαρμογών, όπως δάπεδα - τοίχους - αυλές - ταράτσες - χτιστά κρεβάτια, σκάλες, μπάνια και πολλά άλλα, δίνοντας ένα ξεχωριστό κάθε φορά ύφος που το θαυμάζουμε ακόμα και σήμερα. Η πατητή τσιμεντοκονία έφτασε στις μέρες μας στη σύγχρονη μορφή της και μας οδηγεί σε νέους δρόμους διακόσμησης, αφού μας επιτρέπει να βάλουμε την προσωπική μας σφραγίδα στο χώρο μας μέσα από τις πάρα πολλές εφαρμογές της σε σχήματα και χρώματα.

art picture 1


Η SYSTEM TECHNICA με πολλά χρόνια εμπειρίας και παρουσίας στην ευρωπαϊκή αγορά με προϊόντα ποιότητος, βλέποντας την ανάγκη να συνδεθεί το παλιό με το νέο δημιούργησε την SYSTEM TECHNICA ART, μια πατητή τσιμεντοκονία στην σύγχρονη βελτιωμένη μορφή της (με βάση τον τρόπο παραγωγής της) που δένει το παρελθόν με το μέλλον μέσα από τις πολλές εφαρμογές της.


Η SYSTEM TECHNICA ART έχει εξαιρετική ποιότητα  αφού παράγεται βιομηχανικά σε σταθερές συνθήκες και διαθέτει άριστα υλικά όπως χαλαζιακά αδρανή επιλεγμένης κοκκομετρίας και βελτιωτικά πρόσθετα υψηλής ποιότητος. Με την ισχυρή της πρόσφυση μπορεί να εφαρμοστεί σε πολλά υλικά όπως μπετόν, τούβλα, σοβά, τσιμεντοκονία, παλιά δάπεδα μωσαϊκού ή μάρμαρα και πλακάκια, ακόμα και σε ξύλινες επιφάνειες. Σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ
Η πατητή τσιμεντοκονία SYSTEM TECHNICA ART μας επιτρέπει να δημιουργήσουμε ενιαίες επιφάνειες με πολλά πλεονεκτήματα όπως:

 • ταχύτητα εφαρμογής, αφού το υλικό είναι έτοιμο προς χρήση και χρειάζεται μόνο την προσθήκη νερού.
 • Μας δίνει μεγάλες μηχανικές αντοχές σε κάμψη-θλίψη-απότριψη.
 • Δεν ρηγματώνει χάρις στην ελαστικότητα του.
 • Έχει άριστη εργασιμότητα και μειωμένη απορροφητικότητα.
 • Ανάλογα με την κατεργασία της μπορεί να μας δώσει εξαιρετικά λείες επιφάνειες που καθαρίζονται εύκολα χωρίς αρμούς που είναι εστίες συγκέντρωσης μικροβίων.
 • Άριστο τελικό αισθητικό αποτέλεσμα.


ΚΟΚΚΟΜΕΤΡΙΑ - ΠΑΡΑΓΩΜΕΝΟΙ ΤΥΠΟΙ
Η πατητή τσιμεντοκονία SYSTEM TECHNICA ART παράγεται σε δύο κοκκομετρίες: λεπτόκοκκη και χονδρόκοκκη, και σε δυο τύπους, βασική και flexible (ελαστική) δίνοντάς μας την δυνατότητα να επιλέξουμε ανάλογα με τις ανάγκες της εφαρμογής. Η χονδρόκοκκη συνιστάται συνήθως σε περιπτώσεις που πρέπει να εφαρμόσουμε μεγαλύτερες ποσότητες υλικού, αφού το πάχος εφαρμογής μπορεί να είναι από 3mm έως 10mm, όπως σε παλιά δάπεδα ή τοιχοποιίες με απόκλιση στο υπόστρωμα (πάντα με τη χρήση υαλοπλέγματος ενίσχυσης). Κατά περίπτωση μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη χονδρόκοκκη σαν βάση και να τελειώσουμε αν θέλουμε την επιφάνεια με λεπτόκοκκη. Η λεπτόκοκκη συνίσταται συνήθως για εφαρμογές μικρότερου πάχους 2-3mm κυρίως για εφαρμογές σε πιο λείες και επίπεδες επιφάνειες όπως τοίχους-μπάνια-κουζίνες και διάφορες άλλες μικροκατασκευές αφού μας δίνει τη δυνατότητα από τη φύση της να την επεξεργαστούμε με περισσότερη λεπτομέρεια για το επιθυμητό τελικό αποτέλεσμα.

Η Flexible (ελαστική) με επιπλέον αντοχή και ελαστικότητα συνιστάται για χώρους με αυξημένες απαιτήσεις σε καταπονήσεις, θερμοδιαστολές, τριβές και ταλαντώσεις π.χ. δάπεδα με ενδοδαπέδια θέρμανση, δάπεδα σε πολυσύχναστους χώρους, parking αυτοκινήτων, κ.λ.π.

art picture 3

ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ


ΥΠΟΣΤΡΩΜΑ - ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
Η SYSTEM TECHNICA ART μπορεί να εφαρμοστεί σε διάφορα υποστρώματα όπως μπετόν, τούβλο, πλακάκια, μάρμαρα, σοβάδες, γυψοσανίδες, ξύλινες επιφάνειες πάντα όμως με την κατάλληλη προετοιμασία. Εξετάζουμε σχολαστικά το υπόβαθρο για τυχόν ασταθή ή σαθρά τμήματα και τα επισκευάζουμε αν χρειάζεται. Σε πολύ λεία υποστρώματα ή υποστρώματα με ταλάντωση είναι απαραίτητη η χρήση ειδικού χαλαζιακού ασταριού προετοιμασίας SUPER CONTACT της SYSTEM TECHNICA το οποίο αφήνουμε να στεγνώσει καλά πριν την εφαρμογή της πατητής.

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΥΛΙΚΟΥ
Αφού έχουμε καθαρίσει επιμελώς το υπόβαθρο προσθέτουμε σε 6 ± 0,25 lit καθαρό νερό υπό ανάδευση 25Kgr SYSTEM TECHNICA ART πατητή τσιμεντοκονία και αναδεύουμε σε χαμηλές στροφές μέχρι να δημιουργηθεί ένα ομοιογενές μείγμα. Αφήνουμε το υλικό να ωριμάσει 5-7 λεπτά, αναδεύουμε ξανά χωρίς την προσθήκη νερού και το υλικό είναι έτοιμο προς χρήση. Κατόπιν εφαρμόζουμε το υλικό στο υπόβαθρο με οδοντωτή σπάτουλα για να επιμεριστεί ομοιόμορφα και επιπεδώνουμε την επιφάνεια με την ίσια πλευρά της σπάτουλας προσέχοντας παράλληλα να μην εγκλωβιστεί αέρας στο εσωτερικό του μείγματος. Σε υποστρώματα που κατ’ ανάγκη δέχονται μεγάλο πάχος υλικού ή σε ασταθή και δονούμενα υποστρώματα, επιβάλλεται η χρήση υαλοπλέγματος ενίσχυσης που διαθέτει η SYSTEM TECHNICA για την αποφυγή ρηγματώσεων, το οποίο εγκιβωτίζεται στο υλικό όσο είναι ακόμα νωπό.

Στην συνέχεια αφού το υλικό στεγνώσει επαρκώς (και πριν στεγνώσει εντελώς) ανάλογα με τις συνθήκες επανερχόμαστε και εφαρμόζουμε ακόμα μια λεπτή στρώση υλικού (χονδρόκοκου ή λεπτόκοκκου) στην επιφάνεια το οποίο επιπεδώνουμε και επεξεργαζόμαστε ανάλογα με το ύφος που θέλουμε να δώσουμε στην τελική επιφάνεια, γνωρίζοντας ότι όσο το υλικό στεγνώνει και το πατάμε με κατάλληλη σπάτουλα και ταυτόχρονη ελαφρά διαβροχή τόσο ποιο λεία τελική επιφάνεια θα μας δώσει. Ανάλογα με τις συνθήκες του έργου μπορούμε να δημιουργήσουμε το στρώμα βάσης και την επόμενη ημέρα να εφαρμόσουμε το δεύτερο λεπτό φιλμ υλικού που θα μας δώσει την τελική επιφάνεια.

art picture 2

ΕΜΠΟΤΙΣΜΟΣ ΤΕΛΙΚΗΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ
Μετά από μερικές ημέρες και αφού η τελική επιφάνεια (ανάλογα με τις συνθήκες) έχει στεγνώσει καλά εφαρμόζουμε το ειδικό ακρυλικό βερνίκι εμποτισμού SYSTEM TECHNICA PROTECT που θα αδιαβροχοποιήσει πλήρως την επιφάνεια και θα αποτρέψει το λέρωμά της ακόμα και από τους πιο δύσκολους λεκέδες.

ΧΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΤΡΟΠΙΕΣ
Η SYSTEM TECHNICA ART πατητή τσιμεντοκονία παράγεται σε τρία βασικά χρώματα: λευκό-γκρί-μπέζ και υποστηρίζεται από χρωματολόγιο 37 επιπλέον αποχρώσεων με έτοιμες συσκευασμένες χρωστικές σε μορφή πούδρας. Επιπλέον προσθέτοντας στο μείγμα έγχρωμες χρωστικές ουσίες που διαθέτει η SYSTEM TECHNICA σε πολλά χρώματα μπορούμε να δημιουργήσουμε την δική μας ξεχωριστή απόχρωση ανάλογα με το γούστο μας και να κάνουμε άπειρους συνδυασμούς. Ακόμα μπορούμε να προσθέσουμε στη νωπή επιφάνεια έγχρωμους αρμόστοκους MULTICOLOR της SYSTEM TECHNICA και να τους επεξεργαστούμε ανάλογα, ώστε να δώσουμε το δικό μας ξεχωριστό αποτέλεσμα. Επίσης ανάλογα με την επεξεργασία του υλικού μπορούμε να έχουμε πιο λείες ή πιο ματ επιφάνειες ή και ανάγλυφες βάζοντας στο χώρο μας το δικό μας στιλ, μιας που το υλικό δεν μας περιορίζει, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να κάνουμε τη δική μας ξεχωριστή τεχνοτροπία.

art πατητή extra

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ
Περίπου 1,1 -1,3 kg/ m2/mm πάχους στρώσης ανάλογα με το υπόβαθρο και με τον τύπο της πατητής (λεπτόκοκκη ή χονδρόκοκκη).

ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ - ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ
Η πατητή τσιμεντοκονία SYSTEM TECHNICA ART διατίθεται σε σάκους των 25 kg. Διατηρείται σε χώρους χαμηλής υγρασίας, πάνω σε παλέτες έως και ένα χρόνο από την ημερομηνία παραγωγής και πάντοτε σε σφραγισμένη συσκευασία.

 

ΒΑΣΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

 • Το υλικό εφαρμόζεται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος μεταξύ +5 έως + 35C. Τους θερινούς μήνες λόγω της υψηλής θερμοκρασίας, μετά το τέλος της εφαρμογής και για την αποφυγή ανεπιθύμητων ρηγματώσεων που προκαλούνται από την πρόωρη αφυδάτωση, συνίσταται για 48 ώρες η περιοδική διαβροχή της επιφάνειας.
 • Οργανώνουμε σωστά τον χώρο εργασίας, κάνουμε έλεγχο στα επιμέρους υλικά του συστήματος πχ. ημερομηνίες λήξης, προδιαγραφές και χρησιμοποιούμε τα σωστά εργαλεία για να έχουμε άριστο αποτέλεσμα στην εφαρμογή.
 • Η τοποθέτηση της πρέπει να γίνεται από έμπειρα συνεργεία εξειδικευμένα στις απαιτήσεις της πατητής τσιμεντοκονίας.
 • Ζητήστε μας να σας ενημερώσουμε για επιπλέον πληροφορίες ή τεχνικά θέματα για την SYSTEM TECHNICA ART.
 • Το προϊόν περιέχει τσιμέντο το οποίο με νερό δημιουργεί αλκαλικό περιβάλλον και χαρακτηρίζεται ως ερεθιστικό.
 • Διαβάζουμε και εφαρμόζουμε πάντα τις υποδείξεις χρήσης και προφύλαξης που αναγράφονται στην συσκευασία.

 SYSTEM_TECHNICA_ART_ΣΥΣΤΗΜΑ_ΠΑΤΗΤΗ_ΤΣΙΜΕΝΤΟΚΟΝΙΑ.pdf